Prezentare generala - Institutia Prefectului - judetul Calarasi

Cauta
Mergi la continut

Meniu principal:

Prezentare generala

Judetul Calarasi

PREZENTARE GENERALĂ
(localităţi, scurt istoric, informaţii relevante)Cu o suprafata totala de 5088 km2, reprezentand 2,1% din suprafata tarii, judetul Calarasi ocupa locul 28 ca marime in randul judetelor tarii. Se invecineaza la nord cu judetul Ialomita, la sud-est cu judetul Constanta, la vest cu judetul Giurgiu si Judetul Ilfov si la sud cu Bulgaria.

Judetul Calarasi a fost infiintat in anul 1981, organizarea administrativa a teritoriului, la 31 decembrie 2007, fiind urmatoarea: 2 municipii -Calarasi si Oltenita; 3 orase - Budesti, Fundulea, Lehliu Gara; 50 comune ;160 sate, inclusiv cele apartinand oraselor.

Resedinta judetului este municipiul Calarasi care, la 1 iulie 2007, avea o populatie de 73.823 locuitori.
Judetul Calarasi dispune de un relief in care caracteristica predominanta o reprezinta campia, luncile si baltile.

Reteaua hidrografica a judetului este dominata de fluviul Dunarea, ce delimiteaza in sud si sud-est teritoriul judetului pe o distanta de 150 km.
In afara raurilor Arges si Dambovita, care, prin sectoarele lor inferioare, dreneaza partea de SV a judetului, celelalte rauri de mica importanta apartin retelei autohtone. Lacurile din judet sunt in general de natura antropica.

Resursele naturale - principala bogatie naturala o constituie terenurile agricole care ocupa cca. 84 % din suprafata judetului. Solurile constituite in cea mai mare parte din diferite tipuri de cernoziomuri si din soluri aluvionale, au o fertilitate ridicata, ceea ce permite practicarea pe scara larga a agriculturii, predominant fiind caracterul cerealier al productiei vegetale.
Vegetatia forestiera care ocupa 4,3% din suprafata judetului, constituie o sursa de masa lemnoasa precum si habitatul faunei de interes cinegetic. In judet se exploateaza gaze naturale si petrol in nisipurile meotiene de pe raza comunei Ileana. Alte resurse minerale: nisipuri si pietrisuri aluvionale.

Clima este temperat continentala cu regim omogen, ca urmare a uniformitatii reliefului de campie, caracterizat prin veri foarte calde si ierni relativ reci. In extremitatea sudica a judetului se individualizeaza topoclimatul specific al luncii Dunarii, cu veri mai calde si ierni mai blande decat in restul campiei. Datorita reliefului uniform, specific zonei de campie, vanturile predominante in judetul Calarasi sunt cele care bat din sectorul nord si nord-estic, precum si cele din vest si sud-vest, mai cunoscute fiind, din prima categorie Crivatul si Austrul, iar Baltaretul din a doua categorie.

 
Inapoi la continut | Inapoi la meniul principal