Infrastructura - Institutia Prefectului - judetul Calarasi

Cauta
Mergi la continut

Meniu principal:

Infrastructura

Judetul Calarasi

INFRASTRUCTURA, PROBLEME SPECIALE, PROIECTE

In domeniul transporturilor, judetul Calarasi dispune de o retea de cai ferate
in lungime de 188 km, iar transportul rutier este deservit de o retea de drumuri publice care, la sfarsitul anului 2006, masura 1267 km. Din totalul drumurilor publice, 470 km (37,1%) sunt drumuri nationale si 797 km (62,9%) sunt drumuri judetene si comunale.Din totalul drumurilor publice, 511 km reprezinta drumuri modernizate (din care 93 km autostrada) si 305 km drumuri cu imbracaminti usoare rutiere.

Judetul dispune de doua porturi: unul la Dunare, in municipiul Oltenita si altul pe bratul Borcea, in municipiul Calarasi. Ambele sunt destinate transportului de persoane si marfuri. Portul Calarasi dispune de un ferry-boat, in scopul traversarii Dunarii, intre Calarasi si Silistra (Bulgaria).

Una din problemele de baza ale infrastructurii de transport rutier o reprezinta calitatea si starea de degradare a drumurilor, fapt ce constituie un impediment in dezvoltarea economica si turistica a judetului, pentru care exista suficient potential. Printre cauzele care au generat aceasa stare enumeram: alocarea in ultimii 25 de ani de fonduri insuficiente pentru efectuarea lucrarilor de reparatii curente si capitale ; construirea Autostrazii Soarelui (A2) care a condus la degradarea drumurilor judetene adiacente; aparitia unor Programe tip PDR (Program de Dezvoltare Rurala), SAPARD de reabilitare a unor drumuri comunale si strazi a condus la afectarea si distrugerea de drumuri judetene, nerespectandu-se limitele maxime de circulatie pe drumurile publice prevazute de OUG nr.43/1997; lipsa unor programe de finantare pentru modernizarea acestora si a lucrarilor de arta adiacente ; nefinalizarea unor lucrari de modernizare (neaplicarea stratului de uzura, neexecutarea santurilor de scurgere sau a subtraversarilor); capacitatea portanta redusa in raport cu traficul greu. Fondurile alocate in ultimii ani au asigurat numai partial si numai in punctele critice aducerea drumurilor la stare buna de viabilitate. Intr-o stare rea se afla si drumurile comunale, aflate in gestionarea Consiliilor Locale. De asemenea gradul ridicat de degradare a partii carosbile, a podurilor si podetelor permite accesul cu greutate in unele comune din judet.

Drumuri judetene cu o stare precara de viabilitate sunt : DJ 100 Fundeni-Frumusani ; DJ 201B Lehliu Gara-Valea Argovei-Ulmeni ; DJ 213A Iezeru-Perisoru ; DJ 301 Fundeni-Budesti-Crivat ; DJ 303 Calareti-Sandulita-Valea Argovei-Manastirea ; DJ 305 Cotofanca-N.Balcescu-Lehliu-Sapunari ; DJ 307A Independenta-Vlad Tepes- Valcelele ; DJ 308A Borcea-Baraganu ; DJ 309 Bogata- Al.Odobescu-Zimbru ; DJ 313 Dor Marunt-Ogoru-Sapunari ; DJ 315 Plevna-Infratirea ; DJ 402 Luica-Nana-Fundulea-Mariuta ; DJ 403 Luica-Sodanu-Radovanu.

Pentru cresterea viabilitatii drumurilor de la nivelul judetului Calarasi, sunt necesare pentru urmatorii ani programe coerente de finantare care sa cuprinda modernizari. Fondurile ce se pot asigura la nivel local sunt total insuficiente, acestea asigurand doar partial efectuarea unor interventii de urgenta pentru repunerea in circulatie a unor tronsoane de drumuri judetene sau comunale.

Reteaua de distributie a apei potabile
, cu o lungime de 894,7 km deserveste un numar de 66 localitati (5 municipii si orase si 61 sate apartinand unui numar de 34 comune).
Investitiile au fost fintate prin :
- HG nr. 577/1997 privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate si alimentarea cu apa a satelor –11 comune;
- HG nr.687/1997 privind contractarea si garantarea de catre Guvern a unor credite pentru realizarea unor programe guvernamentale privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, asigurarea de locuinte sociale, refacerea si dezvoltarea infrastructurii in intravilanul localitatilor rurale - 2 comune;
- OG nr.7/2006 privind Programul de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural - 9 localitati.
- Programul de Dezvoltare Rurala.

De retea de canalizare publica
beneficiaza numai 6 localitati, lungimea totala simpla a conductelor de canalizare fiind de numai 150,0 km.

Lungimea conductelor de distributie a gazelor naturale
este de 89,9 km.Orasele Calarasi, Oltenita si Lehliu Gara sunt conectate la reteaua de aprovizionare cu gaz natural.
Toate localitatile judetului sunt electrificate.
Proiecte importante de infrastructura :
- Punct Control Trecere Frontiera Romania-Bulgaria (suma totala alocata 4.662.000 lei, din care: finisaje 127.000 lei; reablitare DN3 km 122-127, 335.000 lei ; achizitie Ferry-Boat 4.200.000 lei)
- Programul SAMTID RO 2002/000-586.05.02.03.02.04 “Reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in judetul Calarasi”. Valoarea contractului: 7.616.292 Euro.
- tronsonul 4 al Autostrazii A2 (Drajna – Fetesti, in lungime de 36,8 km din care 20,00 km amplasati pe teritoriul judetului Calarasi) care a fost deschis traficului in aprilie 2007;
- proiecte conform OG nr.7/2006 privind Programul de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural – 9 localitati (Valoarea totala proiectelor: 19.795.426 lei).

 
Inapoi la continut | Inapoi la meniul principal